MAKTEK Avrasya’da sanal gerçeklik

Makine sektörünün bölgedeki en büyük buluşması MAKTEK Avrasya’da sanal gerçeklik ile teknolojileri deneyimleme imkanı

Tüyap tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliği ile düzenlenen MAKTEK Avrasya, 26 Eylül - 1 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. 
 
Takım tezgahlarının Avrasya bölgesindeki en önemli tedarikçilerini ve üreticilerini bir araya getiren fuarda MAKTEKVERSE adı verilen etkinlikler kapsamında “sanal gerçeklik” ürün ve çözümlerinin sergilendiği bir deneyimleme alanı olacak. MAKTEKVERSE’de
ziyaretçiler AR, VR, MR gibi teknolojilerin, sanayide kullanımına dair örnekleri deneyerek inceleyebilecekler.
 
Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) tarafından, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile yürütülen “Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İş Birliği Platformu Projesi” kapsamında, endüstriyel tasarımcılarla sanayicileri daha fazla iş birliği yapmaya teşvik etmek için “Open Design İstanbul Endüstriyel Tasarım Yarışması” düzenlenecek. Yarışmayı kazananlar 26 Eylül 2022’de
MAKTEK Avrasya Fuarı’nın açılış töreninde açıklanacak.
 
Tüyap tarafından TİAD ve MİB iş birliği ile İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan MAKTEK Avrasya, 26 Eylül - 1 Ekim 2022’de Avrasya bölgesinin sektör oyuncularını 7. kez bir araya getirmeye hazırlanıyor. Takım tezgahları, metal - sac - işleme makineleri, tutucular - kesici takımlar, kalite kontrol - ölçüm sistemleri, CAD/CAM, PLM yazılımları ve üretim teknolojilerine odaklanan 14 salona yayılmış fuara başta Rusya’dan, Balkanlar’dan, Kuzey Afrika’dan, Avrupa’dan olmak üzere 120 ülkeden yaklaşık 70.000 ziyaretçi bekleniyor.
MAKTEK Avrasya’nın önemli etkinliği: MAKTEKVERSE
MAKTEK Avrasya 2022’nin 13 numaralı salonunda “MAKTEKVERSE” adı verilen ve ziyaretçiler ile katılımcıların yeni teknolojileri sanal olarak deneyimleme fırsatı bulacağı bir evren de oluşturulacak. Sanal gerçeklik ürünlerinin imalat sanayisinde birçok kullanım alanı var. Örneğin sanal gerçeklik sayesinde Ar-Ge çalışmaları devam eden endüstriyel çalışmaların üzerine ekleme ya da çıkarmalar yapılabiliyor ve ürün çıktısı performansı ölçümlenebiliyor; üretimin her aşamasında verimlilik ve insan sağlığı için yüksek standartlar sağlanabiliyor. Çalışanlar sanal gerçeklik gözlükleri ile iş eğitimi alabiliyor, böylece montaj ve demontaj oryantasyonları sırasında yaşanabilecek herhangi bir iş kazası riski de ortadan kalkmış oluyor, öğrenme gelişimindeki hatalar ölçülebiliyor. Özellikle bir fabrika inşa edilirken eğitim fabrikanın fiziki kurulumundan önce başlayabiliyor.
 
Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi olarak gelecek endüstri profesyonellerini, dijital ve geleneksel üretimdeki en son yenilikleri deneyimleyerek keşfedebilmesi için geleceğin üretim teknolojileri ile buluşturacağımız farklı bir yıl olacak. Bu sebeple fuar kapsamında etkinliklerimizin odak noktası sanal gerçeklik uygulamaları, Web 3.0, Metaverse gibi popüler konular olacak. Ayrıca bir salonumuzu ‘sanal gerçeklik’ ürün ve çözümlerinin sergilendiği bir deneyimleme alanına ayırdık. Bu deneyimleme alanını etkinlik sponsorlarımızdan biri olan TEKYAZ firmasının iş birliği ile organize ediyoruz. Etkinlik alanının bahsettiğim bu bölümünde özellikle giyilebilir teknolojiler kullanılarak; ziyaretçilerimiz AR, VR, MR gibi teknolojileri deneyimleyerek bu teknolojilerin sanayide kullanımına dair örneklerini inceleyebilecekler. Ayrıca eş zamanlı olarak, bu alanın hemen yanına konumlandırılacak alanda sektörü etkileyen inovasyonlar, makine sektöründe kadının yeri, teknik eleman istihdamı gibi güncel konularda alanında uzman konuşmacıların yer alacağı söyleşi ve panellerimiz de olacak. Hedef sektörlerimizden ziyaretçilerle buluşmayı dört gözle bekliyoruz. Katılımcıları ve ziyaretçileri yeni iş birliği fırsatlarının güncel bilgilerle de desteklemeyi amaçlıyoruz.”
MAKTEK Avrasya OPEN DESIGN İSTANBUL ödül törenine ev sahipliği yapacak
Proje hedefleri doğrultusunda, endüstriyel tasarımın önemini geniş kitlelere aktarmak amacıyla TİAD tarafından “Open Design İstanbul Endüstriyel Tasarım Yarışması” organize edildi. Yarışma kapsamında endüstriyel tasarım için; CNC Torna Tezgahı, CNC İşleme Merkezi, ve 3D Yazıcı olmak üzere üç ana konsept belirlendi.
Yarışmada dereceye girecek projelerin ödülleri MAKTEK Avrasya Fuarı ve Tüyap sponsorluğunda verilecek. Yarışmada; 1’inci olacak proje sahibine 50.000 TL, 2’nci olacak proje sahibine 30.000 TL, 3’üncü olacak proje sahibine ise 20.000 TL ödül verilecek.
Ticaret hacmini geliştirmek isteyen firmalar mutlaka katılmalı
Ticaret Bakanlığı desteğini arkasına alarak hızlı bir ivmeyle büyüyen MAKTEK Avrasya ülkeler arası iş birlikleri kurmak, ticari ilişkilerini geliştirmek isteyen firmalar için yüksek bir potansiyel barındırıyor.
TÜİK verilerine göre 2021 yılında 2020’ye göre üretimde yaklaşık yüzde 28, ihracatta yüzde 35, ithalatta yüzde 41 büyüyen makine sektörü Türkiye ekonomisi için kritik bir sektör. En çok ihracat Rusya, ABD, Polonya ve Almanya’ya, ithalat ise Tayvan, Almanya, Çin ve Japonya’dan gerçekleşti. Sektör 2022’nin ilk çeyreğinde de üretimdeki ve ihracattaki büyümesini sürdürdü. Takım tezgahları sektörü ise 2021 yılı için 1,69 Milyar USD'lik kullanım hacmi ile ihracata 22,5 Milyar USD'lik direkt katkı sağladı.
Bu dev potansiyelden faydalanmak isteyen firmalar, 2022 yılında destek kapsamına alınan sektörel nitelikli yurt içi fuarlar arasında yer alan MAKTEK Avrasya’ya katılım için, eğer destek başvurusu koşullarını sağlıyorlarsa Ticaret Bakanlığı’nın finansal desteğinden de faydalanabilecek.
 
 
 
 
 
 
 
TÜYAP Hakkında: Tüyap, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Bülent Ünal tarafından kuruldu. Türkiye’de fuarcılığın gelişiminin öncüsü olan Tüyap Fuarcılık Grubu kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde 1.827, yurt dışında ise 39 ülkede 200 fuar gerçekleştirdi. Geride bıraktığı 42 yılda Tüyap, 127 ülkeden 337 bin 913 firmaya hizmet verdi ve düzenlediği fuarlarda 213 ülkeden 67 milyon 133 bin 226 ziyaretçiyi ağırladı.  Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını organize eden şirket, halen yılda ortalama 10 yurt dışı fuara Türk milli katılımı organize ediyor. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, profesyonel kadrosu ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 6 fuar merkezi ve 4 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiriyor. Yeni dönemde ‘ticaret için önce sağlık’ mottosuyla fuarlarını düzenleyen Tüyap, Türk Standartları Enstitüsü’nün COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirerek TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk fuarcılık şirketi olmanın sorumluluğuyla, dijital olanaklarını da seferber ederek hibrit fuarlar düzenlemeyi sürdürüyor.
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN